Derde ronde zit er bijna op

Elf weken achter de rug nu, nog vijf te gaan. Volgende week vrijdag start de 4e en laatste ronde van de eerste kuur.

Het blijft eigenlijk gewoon goed gaan, met dezelfde patronen. Het is alleen de Dexamethason die ik op vrijdag en zaterdag inneem, die voor lichte bijwerkingen zorgt. Op de dagen van inname bijvoorbeeld ineens een hese stem. En ik denk dat het dit medicijn is wat ook voor een lager energieniveau zorgt op maandag en dinsdag. Maar best te doen allemaal.

In de tussentijd weer bloedwaarden gemeten en deze zijn er weer op vooruit gegaan. Op alle waarden zit ik nu binnen de bandbreedte van een gezond persoon. Eigenlijk opmerkelijk want chemo zo het tegengestelde effect moeten hebben. Wellicht dat het sporten toch van invloed is.

De volgende fase wordt nu ook concreter. Op 27 mei heb ik een controle bij de Tandheelkundige dienst in het Radboud UMC. Daar gaan ze iedere tand en kies langs om te checken of er niets onrustig is. Er mogen namelijk tijdens de stamceltransplantatie geen ontstekingen ontstaan in je gebit en blijkbaar is het gebit een zwakke plek als je lage weerstand hebt. Als er wel wat onrustig is, zal die kies of tand getrokken worden. Stel je voor: straks kan ik 10min langer uitslapen omdat ik geen haar meer hoef te kammen en geen tanden meer hoef te poetsen 😉

Dan zal op 19 juni de tweede kuur starten. Ik dacht eerst dat het alleen injecties zouden zijn voor het opwekken van stamcellen, maar blijkbaar zit hier ook een chemokuur bij. Op de dag zelf krijg ik de chemo in een aantal uur per infuus toegediend. De injecties krijg je mee naar huis en moet je zelf iedere dag toedienen, 10 dagen in totaal. Met aan het einde de afarese (afnemen van stamcellen uit het bloed) als alles goed gaat en er voldoende stamcellen aanwezig zijn. Vervolgens 2-3 weken niets en dan start de transplantatie in het Radboud. Dit zal ergens tweede helft juli, uiterlijk eerste week augustus zijn.

Voor de transplantatie heb ik gekozen om tijdens herstel in Rijnstate te zijn. Dus na twee dagen chemo en terugplaatsen stamcellen zal ik worden overgebracht naar Rijnstate. Altijd al een ritje met de ambulance willen meemaken. Belangrijkste reden is eigenlijk dat je in Rijnstate een eigen kamer krijgt. Dus geen risico van een snurkende en proestende andere patient op je kamer. En andersom ik niet voor een ander. Maar ook omdat Rijnstate qua zorg een fijn ziekenhuis is.

Zo, dat was het weer even. Eerst maar een ronde 4 gaan starten volgende week.