Stamcellen verzamelen

Gisteren de eerste keer bloed geprikt om te kijken of er inmiddels voldoende stamcellen in het bloed zitten. ’s Middags het goede nieuws gehad dat het nu al meer dan voldoende was en kon dus vandaag naar het Radboud voor de aferese.

Het principe is eigenlijk dat je bloed via de ene arm je lichaam verlaat, door een centrifuge gaat (waardoor ze de stamcellen kunnen afvangen) en vervolgens je andere arm weer binnenkomt. De bedoeling is dan direct voor twee transplantaties te verzamelen, zodat, mocht het in de toekomst nog een keer nodig zijn, er nog wat voorraad in de vriezer ligt. In totaal meer dan 8 miljoen stamcellen.

De stamcellen worden verzameld in het plat liggende zakje.

Het ging voorspoedig. Binnen 4 uur was ik klaar. Naast mijn zat een Duitse vrouw van in de twintig die als donor afgifte deed. Zij had zich drie jaar geleden aangemeld en nu was er blijkbaar een patient met een match en acute nood, mogelijk in het buitenland. Echt indrukwekkend dat iemand zo helpt.

Einde dag een telefoontje van de arts gekregen dat het resultaat van vandaag maar voor één behandeling genoeg is. Onverklaarbaar voor de arts, omdat alles er op wees dat het meer dan voldoende zou zijn. Dus morgenochtend nog maar een sessie. Jammer van de tijd, maar maakt niet uit. Na morgen een maand geen medicijnen meer. Goed vooruitzicht. De start van de chemo & stamceltransplantatie staat nu gepland voor 31 juli.

Update van 1 juli: vanochtend is de 2e poging goed gegaan en is er meer dan voldoende verzameld. Dus dit is goed afgerond.