Op 4 november starten met bestraling

Afgelopen donderdag heeft het intake gesprek plaatsgevonden. Er werd uitleg gegeven van de behandeling. Ik kon kiezen uit twee alternatieven: vijf keer bestralen met een hoge dosis of twintig keer bestralen met een lage dosis. De eerste variant heeft lichte bijwerkingen, maar is ook minder effectief. De tweede dus effectiever, maar ook serieuzere bijwerkingen (al zou je het andersom verwachten).

Ik heb voor de tweede variant gekozen. Dat werd aangeraden door de arts, maar ik wil zelf ook de meest effectieve behandeling. De bijwerkingen zijn droge mond, verlies van smaak en keelpijn. Dit zal naar verwachting tot 2 maanden na de laatste behandeling duren. Die permanente keelpijn zie ik wel tegenop. Maar hopelijk valt alles een beetje mee: tot nu toe zijn alle bijwerkingen minder geweest dan ze het me vertelden. Ik ben wel blij dat ik nog in het Radboud ben, wat ik heb een zeer goed gevoel bij de expertise van de artsen hier.

De volgende dag, vrijdag, weer terug naar het Radboud om een bestralingsmasker te laten maken. Dat is een kunststof masker waarmee ze je hoofd en schouders kunnen fixeren. Dat klinkt vervelend, maar het zit eigenlijk heel comfortabel. Ze maken het door een plaat in warm water te leggen, waardoor het zacht wordt. Dan vouwen ze het om je gezicht en schouders, waarna het uithardt in 8 minuten. Vervolgens ga je met masker op door een scan om met lasers ijkpunten op het masker te maken. Nu hebben ze nog een week nodig om het plan te maken, vanuit welke hoeken ze gaan bestralen.

een voorbeeld van een masker

Tot slot de eerste afspraak mee gekregen: 4 november gaat het starten. De bestraling zelf vindt plaats in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Door dezelfde arts, maar weet nog niet waarom voor die lokatie is gekozen. 1 December zal de laatste behandeling zijn.