Einde van de eerste kuur in zicht

Nog één week en dan zit de eerste kuur van 16 weken er op. Ben er ook wel een beetje klaar mee. Mag van geluk spreken hoe weinig bijwerkingen er zijn, maar langzaam begint het toch vermoeiend te worden. Morgenochtend de laatste dexamethason, waar ik het meeste van merk (o.a. vroeg wakker). Blij dat ik daar van af ben. Even gerekend: eind volgende week heb ik voor deze kuur 624 pillen geslikt. Zou me niet verbazen als dit er meer zijn dan in de ruim 50 jaar er voor.

Inmiddels heeft het zgn focusonderzoek ook plaatsgevonden in het Radboud UMC. Dat is een onderzoek bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde waar ze bekijken of je gebit in orde is voor de stamceltransplantatie. Tandvlees blijkt de meest gevoelige plek voor ontstekingen te zijn, dus er mag nergens iets al onrustig zijn. Ik dacht dat de medicijnnamen al een leuk lijstje vormden voor Wordfeud, maar ik heb er nog een paar bij gekregen: mucosae, apexresectie, cariëslaesies, parodontium, endodontisch. Maar belangrijkste was de conclusie: alles ok. Lekker. Er hoeft niets behandeld te worden; door naar de volgende ronde.

Volgende week (10 juni) heb ik een videogesprek voor uitleg van de afarese in het Radboud UMC. Aferese is een proces waarbij de stamcellen uit het bloed verwijderd worden, terwijl de rest van het bloed weer wordt teruggegeven aan de patiënt. Dit zal aan het einde van de 2e kuur gebeuren. De 2e kuur start 19 juni met een dagopname, waarbij het eerste uur middels infuus een pittige chemokuur wordt gegeven en daarna zes uur met infuus gespoeld moet worden om organen te beschermen. iPadje mee dus. De verwachting is dat ik hier wel een paar dagen niet lekker van zal zijn, maar ook voor die bijwerkingen krijg ik weer medicijnen. Hopelijk werken die ook goed.

Vanaf 23 juni moet ik twee keer per dag mezelf met een klein spuitje injecteren om de stamcellen te mobiliseren, zodat ze het beenmerg verlaten en in het bloed gaan zwerven. Na een dag of 6 zal voor de eerste keer bloed geprikt worden om te zien of er al voldoende stamcellen in het bloed is. Als de uitslag einde dag positief is, moet ik direct de volgende dag naar het Radboud UMC voor de afarese. En dan hopen dat ze in één keer voldoende stamcellen kunnen afvangen en in het vriesvak kunnen leggen. Op naar de volgende fase.