Dag +14: het gaat omhoog, maar langzaam

Afgelopen maandag leek het er op dat ik einde van de week naar huis zou kunnen gaan. De waarde van de witte bloedlichaampjes was gestegen van o naar 0,2. Maar dinsdag was het nog steeds 0,2, woensdag pas 0,3… Ze moeten minimaal 1,0 zijn. Daarmee was de hoop vervlogen om vrijdag naar huis te kunnen. Dat gaf wel even een mentale tik. ’s Avonds kwam ook de koorts opzetten, maar gelukkig is die gedurende de nacht weer afgezwakt, zodat er geen behandeling nodig was.

Vanochtend zijn de bloedwaarden gestegen naar 0,4. Helaas weer maar een kleine stijging. Maar de artsen hebben intern overleg gehad en die mikken op ontslag op zaterdag. Dat is nog met de nodige onzekerheid, maar was al blij om te horen dat je ook gewoon in het weekend het ziekenhuis kan verlaten en ze niet per sé tot maandag wachten. Het eind is in zicht.

Daarnaast is het de afgelopen dagen wel duidelijk geworden dat ik het echte medicijn Anakinra heb gekregen (en geen placebo), wat bijwerkingen zoals beschadigingen van slijmvliezen beperkt. Als slijmvliezen aangetast zijn, kunnen beschadigingen in je mond ontstaan. Maar kunnen ook bacteriën in je darmen eenvoudig je bloedbaan bereiken en infecteer je in feite jezelf. Vanwege het onderzoek zouden ze niet bekend maken of je het echte of placebo zou krijgen. Maar een arts zei afgelopen dagen al met een knipoog: “Goed spul he, dat Anakinra”. Ook een verpleegkundige, die normaal niet ingelicht wordt, kon het zien aan de houdbaarheidsdatum op de spuit. Het echte is maar 2 uur houdbaar, het placebo (aan de spuit zie je geen verschil) veel langer :-). Dus niet voor niets mijn éénpersoonskamer in Rijnstate opgegeven.

Heerlijk idee dat het nog maar 2 tot 3 nachtjes zullen zijn…